Greenfields – Dried Black Limes 55g

6,95

Greenfields – Dried Black Limes, 55g

Greenfields – Limas pretas secas, 55g

Também conhecidos como limões secos ou limões pretos, são mais comumente usados para pratos de cozimento lento e molhos de infusão com sabores cítricos complexos.

Ingredientes: Limas pretas secas.

O que são limões pretos secos?

Limas pretas são essencialmente limas frescas que são escaldadas em água salgada (o que significa que são escaldadas em água fervente antes de serem mergulhadas em água fria) e deixadas para secar até ficarem duras como pedra, resultando em bolas do tamanho de um golfe, marrons a pretas com uma textura quebradiça que facilmente se consegue moer a um moedor.

Limões secos também são chamados de ‘limu Omani’ (‘Omani’ porque foi desenvolvido pela primeira vez em Omã) e são um ingrediente aromatizante essencial na culinária do Irã, Iraque e outros Estados do Golfo. Foram originalmente obtidos nesta região deixando as limas secarem nas árvores em vez de colhê-las.

Este ingrediente simples tem o potencial de transformar toda uma gama de pratos com apenas uma pequena pitada.

Qual é o sabor do limão preto seco?

Azedo e aromático, como limões frescos concentrados, mas além do óbvio sabor cítrico, os limões secos apresentam notas fermentadas e estranhas, conferindo-lhe uma complexidade que não pode ser encontrada em seus antigos eus verdes brilhantes.

Seu sabor, de muitas formas é semelhante ao mais popular sumagre, é a base de muitos ensopados e refogados encontrados na culinária do Médio Oriente, dando vida a pratos de carne pesada e vegetais enfadonhos.

 

Como usar cal preta seca

São bombas de sabor natural que podem ser usadas de duas formas diferentes, inteiras ou em pó.

Quando deixados inteiros, como em sopas ou ensopados, os limões pretos reidratam e infundem os líquidos de cozimento com seus sabores. Lave-os bem antes de usar e fure-os com uma faca afiada para deixá-los ceder ao líquido.

A outra maneira é moê-lo em um pó que pode ser usado como tempero ou enfeite. O pó de limão preto moído é uma ótima marinada para frango ou polvilhado sobre saladas, carnes e massas.

O limão preto também é muito usado para temperar peixes e outras carnes, como frango, principalmente na Península Arábica. Por exemplo, esse tempero é central no prato mais emblemático do Bahrein, o frango machboos, que é um prato picante de frango e arroz que também envolve água de rosas e Baharat, uma mistura tradicional de temperos do Oriente Médio.

Categoria:
Greenfields – Dried Black Limes 55g
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Informação adicional

Peso 0,100 kg

Greenfields – Dried Black Limes, 55g

Also known as dried limes or black lemons are most commonly used for slow-cooking dishes and infuse sauces with complex citrus flavours.

Ingredients: Dried black limes.

What are black dried limes?

Black limes are essentially fresh limes that are blanched in salt water (which means they are briefly scalded in boiling water before being plunged into freezing water) and left to dry until they’re rock hard, resulting in golf size, brown to black coloured balls with a brittle texture that easily yields itself to a grinder.

Dried limes are also referred to as ‘limu Omani’ (‘Omani’ because it was first developed on Oman) and are an essential flavouring ingredient in the cuisines of Iran, Iraq, and other Gulf States. They were originally obtained in this region by leaving the limes to dry on the trees instead of harvesting them.

This simple ingredient has the potential to transform a whole range of dishes with just a small pinch.

What do black dried limes taste like?

Sour and aromatic, like concentrated fresh limes, but beyond the obvious citrus flavour, dried limes present funky, fermented notes rendering it a complexity that cannot be found in its bright green former selves.

Its flavour, in many ways similar to the more popular sumac, is the cornerstone of many stews and braises found in the cuisines of the Middle East, breathing life into heavy meat dishes and otherwise boring vegetables.

How to use black dried lime

These are natural flavour bombs that can be used in two different forms, whole or in a powder.

When left whole, such as in soups or stews, black limes will rehydrate and infuse the cooking liquids with its flavours. Wash them well before using, and pierce it with a sharp knife to let it yield to the liquid.

The other way is to grind it down into a powder which can then be used as a spice or garnish. Ground black lime powder makes for a great marinade for chicken, or sprinkled over salads, meats, and pastas.

Cocktail bartenders are well aware of how to make the most of this astringent, sour spice. Black lime powder, whether used to rim glasses or used to dip slices of fruit garnish adds drama to any good tipple.

Traditional concoctions seasoned with black lime

One of the most ubiquitous uses of black lime is in loomi tea, a tart brew enjoyed across the Middle East. Add rum and angostura bitters, and you get quite the cutting-edge cocktail.

Black limes are also used extensively to season fish and other meats, like chicken, especially on the Arabian Peninsula. For example, this spice is central to the most emblematic dish of Bahrain, chicken machboos, which is a spicy chicken and rice dish that also involves rosewater and Baharat, a traditional Middle Eastern spice mix.